Böjt kúráink:

Buchinger-féle léböjt

Klasszikus léböjt, melynek ideális időtartama 10 nap.

A Buchinger-kúra része napi 2 tányér zöldségleves (talán helyesebb inkább zöldségteának nevezni, ugyanis egy leszűrt zöldségfőzetről van szó, amely semmilyen szilárd alkotórészt nem tartalmaz). Ez a folyadékbevitel mellett az ásványi anyagok pótlását szolgálja. A zöldséglé bázikus kémhatása révén alkalmas a szervezetben a böjt során a kötőszövetből felszabadult savak közömbösítésére.A levest tányérból, kanállal, lassan kell elfogyasztani.

Rendkívül fontos a böjt során a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Ez a "megfelelő" lényegesen több,mint amennyit kívánunk. Ha a böjt alatt csak annyit iszunk, hogy a szomjúságérzetünket megszüntessük, akkor az általában sokkal kevesebb,mint amennyire ilyenkor szükségünk van. Legalább napi 3 litert feltétlen meg kell hogy igyunk, hogy megelőzzük a kiszáradást és hogy serkentsük a vesék kiválasztó munkáját. Az elfogyasztott folyadék lehet nátriumszegény ásványvíz, gyógytea (természetesen cukor nélkül), és napi maximum 2 dl valódi ( vízzel hígított) gyümölcslé, szintén cukor nélkül.

A tulajdonképpeni böjt egy alapos hashajtással kell hogy kezdődjék. A böjt során a későbbiekben is nagyon fontos, hogy rendszeresen gondoskodjunk a bél kiürítéséről. Erre általában másodnaponkénti beöntés elégséges. A böjt kezdetén azonban ajánlott egy radikálisabb hashajtás, pl. keserűsóval. A bél rendszeres kiürítése azért nagyon fontos,mert a böjt alatt bélrendszerünk fő feladata a kiválasztás. A zsírban oldódó mérgek az epével a bélbe választódnak ki, és ha nem gondoskodunk eltávolításukról, azok visszaszívódnak és mérgezést okoznak.

Az egész böjt alatt, végig nagyon fontos az aktív mozgás. A mozgás során felgyorsul a vérkeringés, és így a méreganyagok gyorsabban jutnak el a kiválasztó szervekbe (vese, máj, tüdő). Az aktív mozgás során felgyorsul a légzés, ami a légnemű méreganyagok kiürítését fokozza. Az izzadás pedig a bőrön keresztül történő kiválasztást serkenti. Ha nem mozgunk, azt jelezzük a szervezetünknek, hogy izmainkra nincs szükség, és így azokat mint fölöslegeset fel lehet használni a belső táplálkozásra, a test energiaigényének fedezésére. A mozgás során megnövekedett energiaigényt viszont testünk fokozott zsírégetés útján fedezi, vagyis meggyorsul a felhalmozódott raktárkészletek felhasználása.

A máj méregtelenítő munkáját meleg májpakolással támogatjuk. Ezt ajánlatos naponta, egy másfél- két órás délutáni pihenéssel összekötni. A meleg pakolás serkenti a máj vérkeringését, és ezáltal segíti annak kiválasztó tevékenységét.

léböjt zöldségekkel és gyümölcsökkel

Tisztítókúra gabonával

Tisztítókúra alkalmával a szervezet mély rétegeiben, a sejtek szintjén és a zsírszövetekben lerakódott méreganyagok a felszínre kerülnek. Ilyenkor nagy szükség van a teljes értékű gabonákra, amelyek a bélrendszerből felszívják, és a távozásban segítik a toxinokat. A bél- és emésztőrendszer tisztításához több gabonafajta is szóba jöhet, vegyük végig, melyek lehetnek ezek.

Rizs

A rizs gyógyhatását ősidők óta ismerik. Az orvosok és természetgyógyászok többsége azonban csak a teljes értékű, hántolatlan, biotermesztésből származó natúr rizsnek tulajdonít gyógyerőt.

A rizst elkészítéskor különböző gyógyfűszerekkel keverik, mert így tovább nő élelmi értéke, táperői, finom energiái kiegyensúlyozottabbak lesznek. Feloldja az energiablokádokat, az életerő könnyebben áramolhat a testben, és megkezdődnek a gyógyulási folyamatok. Hatása nemcsak az egészséges súlycsökkenésben nyilvánul meg, életörömet és vitalitást is nyerünk belőle. Néhány napon belül anélkül salaktalanodik a test, hogy éhséget éreznénk, vagy bármilyen ételt kívánnánk.

Kúra menete: 3x50 gramm rizst fogyasztunk a nap során - legjobb a hántolatlan, só nélkül, csak vízben megfőzve. Reggel és este párolt almával vagy almapürével cukor nélkül, délben 2 párolt paradicsommal, gyógyfüvekkel.

Az étkezések közt legalább 3 liter folyadék ( tiszta víz, gyógytea, gyümölcstea ) elfogyasztása kötelező.

böjtölés rizzsel

Köles

A köles apró, sárga magjai lúgos pH értékűek, ezt a tulajdonságukat főzés során is megőrzik, könnyen emészthetők, és a szervezetet segítik a lúgosításban. Íze nem tolakodó, kellemesen enyhe, inkább semlegesnek mondható, kitűnően alkalmas mind sós, mind édes ételek készítéséhez.

Népszerűsége a kukorica és a rizs elterjedésével csökkent, ám a modern reformtáplálkozásban ismét fontos szerepet tölt be. Nagy előnye, hogy két hónappal az ültetés után már betakarítható. B-vitaminokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban, rézben és mangánban gazdag. A köles könnyű, gluténmentes, nem hizlaló gabona, amely magas növényi fehérjetartalmánál fogva tápláló, a tisztítókúrák ideális alapanyaga.

Kúra menete:

Reggel 1 adag köleskása párolt almával, fahéjjal, pici mézzel

Délben és este 1-1 adag köleskása zöldfűszerekkel

Az étkezések közt legalább 3 liter folyadék (tiszta víz, gyógytea, gyümölcstea) elfogyasztása kötelező.

böjtölés kölessel

Léböjtkúra frissen préselt zöldség- és gyümölcslevekkel

A kúra során a páciens kizárólag frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket fogyaszt. Nagyon fontos, hogy ezek a növények megfelelő minőségűek legyenek, lehetőleg biogazdálkodásból származva, mindig frissen elkészítve. Előny, hogy rengeteg ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaznak. Mivel nem történik szilárd táplálékbevitel, az emésztőrendszer nyugalomba kerül, ezért megpihen a gyomor és a bélrendszer. Fontos azonban megjegyezni, hogy a felhasznált növények általában sok cukrot tartalmaznak, mely fedezi a napi kalóriaszükségletet, így a test nincs rákényszerülve, hogy a felhalmozott tartalékaiból gazdálkodjon.

A kúra menete:

Reggel éhgyomorra 1 adag búzafűlé

A nap folyamán 3x3 dl frissen préselt zöldség- és/vagy gyümölcslé

Vacsorára 1 adag meleg, szűrt zöldségleves.

Lefekvés előtt 1 adag zabnyák (Az esetleges gyomorbántalmak elkerülésére, a nyálkahártya megnyugtatására szolgál esténként egy kis adag zabnyák.)

A zöldség és gyümölcslé fogyasztás mellett 2-2,5 liter tiszta víz, gyógytea, gyümölcstea elfogyasztása szükséges.

léböjt gyümölcs és zöldséglével