Ha a böjtre gondolunk, legtöbbünknek elsősorban a méregtelenítés jut eszünkbe. Ez így is van, hiszen böjt során kiürülnek a szervezetből a méreganyagok, ezáltal testünk megtisztul, megkönnyebbül, fellélegzik. Mivel a méreganyagok már nem terhelik a testünket frissebbek, energikusabbak leszünk. Anyagcserénk kiegyensúlyozottá válik, immunrendszerünk megerősödik.

Sokan érzik egy jól sikerült tisztító kúra után, hogy tele vannak új ötletekkel, tervekkel, régi problémákat könnyedén megoldanak, halogatott dolgokat elvégeznek. A testi megtisztulás (megkönnyebbülés) a lélekre is hatással van, mivel az energiaszint megemelkedett, minden könnyebben megy.

Sajnos a tapasztalat az, hogy ez a lendület csak rövid ideig tart. Ez még akkor is így van, ha a böjtkúra után a továbbiakban is odafigyelünk a táplálkozásunkra.

Ennek az az oka, hogy csak a testi méregtelenítésre fordítottunk figyelmet. Az ember test, lélek, szellem hármas egysége, amelyek harmóniában vannak egymással, és hatnak is egymásra. A teljes megtisztulás akkor következik be, ha mindhárom szinttel foglalkozunk, ha mind a három szinten elvégezzük a nagytakarítást. A lelki és a szellemi szinten található nemkívánatos érzéseket és romboló gondolatokat is el kell távolítanunk, hogy elérjük a kívánt hatást.

A lelki és a szellemi változás, tisztulás folyamatában a megértést, elfogadást, elbocsájtást és a megbocsájtást használjuk. Ezt önismereti beszélgetésekkel és meditációs gyakorlatokkal valósítjuk meg.